Læringsressourcer

Nedenfor finder du en løbende opdateret oversigt over lærebøger, podcasts og videoer, som du kan bruge i din opgave eller undervisning om plasmafysik og fusionsenergi. Ressourcerne er frit tilgængelige eller kan forventes at findes på de fleste gymnasier. Vi skriver også selv spændende og up to date artikler om fusionsenergi, læs dem her.

 

Lærebøger

 Titel
Forfatter og forlag 
Bemærkninger

Modul 1: Introduktion til fusion

S. Korteweg, FuseNet (2021) (oversat af Fusionsenergi til Alle)

Nemt tilgængelig lærebog om grundlæggende fusionsfysik. Lærebogen er det første af fem moduler om fusionsenergi udgivet af fusionundervisningsnetværket FuseNet.

Modul 2: Vejen til fusion

Arno Claassen, FuseNet (2022) (oversat af Fusionsenergi til Alle)

Nemt tilgængelig lærebog om historien bag fusionsenergi. Lærebogen er det andet af fem moduler om fusionsenergi udgivet af fusionundervisningsnetværket FuseNet.
Plasmafysik og fusionsenergi – fremtidens energikilde B.D. Heiselberg og H. Heiselberg, Fysikforlaget (2015) Bogen blev udgivet i forbindelse med fusionsenergi som emne i Fysik i det 21. århundrede og er rettet mod elever på Fysik A. Hvis du er gymnasieelev kan du spørge din fysiklærer, om de har eksemplarer af bogen liggende eller vil bestille den fra fysiklærerforeningen, eller du kan låne den på biblioteket.
Fusionsplasmafysik V.O. Jensen, Risø National Laboratory (1989) En ældre, men meget relevant og grundig, lærebog om plasmafysik skrevet til gymnasieelever af den tidligere leder for den danske fusionsforskningsgruppe.
The Science of JET J. Wesson, JET Joint Undertaking (1999) Dokumentet beskriver alle de resultater, der er opnået på JET-tokamakken frem til år 2000 og giver et godt indblik i opbygningen af en tokamak.

De fleste øvrige lærebøger om fusionsenergi kræver et dybdegående kendskab til en række fysiske emner, heriblandt mekanik, termodynamik og især elektromagnetisme. Hvis man er meget interesseret i fysik og elektromagnetisme, er gode lærebøger bl.a. The Feynman Lectures on physics af Richard P. Feynman og Introduction to Electrodynamics af D. J. Griffiths. Disse er begge lærebøger rettet mod universitetsstuderende, og de kan derfor være vanskeligere at kaste sig over.

 

 

Video

Titel
Producer
Bemærkninger

Kan vi lave en kunstig Sol på Jorden?

Fusionsenergi til Alle

Vores første video i serien Fusionsenergi Explainers. I denne video introducerer vi de grundlæggende fysiske og teknologiske principper bag fusionsenergi. Videoen berør især kernefysik samt fusionsprocesser og er velegnet til brug i fysikundervisningen i gymnasiet og muligvis i folkeskolens udskoling. 

Hvad har lyn, nordlys og stjerner tilfælles?

Fusionsenergi til Alle

Vores anden video i serien Fusionsenergi Explainers. Her undersøger vi de fire tilstandsformer: Fast, flydende, gas og, ikke mindst, plasma. Idéen er nemlig at producere fusionsenergi ved at indeslutte et plasma, som er varmere end Solens kerne. Videoen berør også magnetfelter samt simpel termodynamik og er velegnet til brug i fysikundervisningen i gymnasiet og muligvis i folkeskolens udskoling. 
5 ting du skal vide om: Fusionsenergi Videnskab.dk I videoen fortælles der om de fem vigtigste ting, du skal vide om fusionsenergi, som med sine 200 millioner grader varmt plasma meget vel kan være fremtidens 'hot topic'. Se videoen for blandt andet at høre, hvorfor fusionsenergi er sikrere end atomkraft med fission, og hvornår vi (måske) kan forvente denne klimatiske mirakelkur.
Fusion Power Explained – Future or Failure Kurzgesagt – In a Nutshell Kort populærvidenskabelig video om princippet bag fusionsenergi og fremtidige anvendelsesmuligheder. 
The Easiest Thing Nature Does FuseNet Kom med rundt på de store fusionsmaskiner, og hør om de mange facetter af fusionsforskning. I filmen interviewes forskere med meget forskellige roller på vej mod målet om at realisere fusionsenergi. 
ITER Talks ITER Video-playliste med episoder om forskellig fusionsteknologi på ITER. 

 

Lyd

Titel
Podcast
Bemærkninger

Fusionsenergi - En sol på Jorden og fremtidens bæredygtige energikilde

Lyden af Videnskab En podcast, der tager dig med på en lydrejse ind i videnskabens verden.Hvert afsnit dykker ned i et emne indenfor natur- eller sundhedsvidenskab. Denne episode foregår i gruppen for plasmafysik og fusionsenergi på DTU, hvor du bl.a. kommer med, når vi laver et 100.000 grader varmt plasma i den danske tokamak NORTH.
Kan vi efterligne Solen? Vildt Naturligt Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen søger den naturlige forklaring på, hvorfor verden ser ud, som den gør. Dette afsnit handler om fusionsenergi, og spørgsmålet er enkelt: Kan vi efterligne Solen?Uden Solen var vi her ikke. Men hvad foregår der oppe i vores favoritstjerne, som sender enorme mængder lysenergi i vores retning? Og hvor tæt er vi på at kunne kopiere tricket, så vi kan forsyne vores egen lille klode med ubegrænsede mængder grøn energi – og slippe ud af den knibe, vi er havnet i?
Fusionsenergi Ubegribeligt Der er ting, der er svære at forstå. Og så er der ting, der er ubegribelige! Denne episode undersøger fusionsenergi.Menneskeheden skal nemlig frigøre sig af fossile brændsler. Vi skal finde en uudtømmelig energikilde. Og det er faktisk ikke så svært. Vi skal bare lave en lille sol og indeslutte den i et kraftværk.

 

https://www.fusionsenergi.dk/bibliotek/laeringsressourcer
13 JUNI 2024