Eksterne links

Fusionsenergi og plasmafysik er et internationalt forskningsfelt, med et stærkt internationalt samarbejde.

Den danske forskning i fusionsenergi foregår primært på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og er nationalt koordineret i DANfusion samarbejdet. Internationalt samarbejder Danmark primært gennem EUROfusion, et konsortium af europæiske forskningslaboratorier, og Fusion for Energy (F4E), som administrere det europæiske bidrag til ITER. Nedenfor er kategoriserede links til fusionsorganisationer, -samarbejder, - forskningscenter og -maskiner.

Organisationer og samarbejder

Organisation Beskrivelse 
DANfusion Dansk følgeforskningscenter, som støtter den dansk deltagelse i international fusionsforskning.
EUROfusion Det europæiske konsortium for udvikling af fusionsenergi, hvorigennem europæiske fusionsforskning på f.eks. JET koordineres.
Fusion for Energy (F4E) Enhed under EU, som er ansvarlig for det europæiske bidrag til ITER. 
ITER Fusionsforskningen flagskibsprojekt og Verdens største videnskabssamarbejde med formålet at demonstrere, at det er muligt at skabe en overskudseffekt fra fusionsreaktioner. 
International Atomic Energy Agency (IAEA) Det internationale atomenergiargentur.
Fusion Industry Association (FIA) Organisation som representerer fusionsindustrien, herunder private virksomheder, som forsøger at realisere fusionsenergi via. mere kompakte tokamakker eller andre maskiner. 

FuseNet

Det europæiske fusionsundervisningsnetværk. Her kan du finde information til både elever og undervisere, bl.a. links til flere ressourcer, undervisningmateriale og kalender med internationale aktiviteter.

Forskningscentre og -maskiner

Nedenfor finder du en liste over de forskningscentre og maskiner, som du typisk vil støde på i artikler. Der findes dog langt flere fusionseksperimenter end disse. Du kan få et samlet overblik over alle maskiner her.

Forskningscenter  Maskine Beskrivelse 
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) NORTH  Skandinaviens eneste nuværende tokamak blev indviet på DTU Fysik i 2019. Du kan også læse mere om de første videnskabelige resultater fra NORTH i denne artikel.  
Culham Centre for Fusion Energy (CCFE)

JET

Joint European Torus. Verdens største tokamak og indehaver af rekorden i størst producerede effekt fra fusion. JET er en af de få maskiner i Verden, som kan håndtere tritium og derfor et vigtigt skridt på vejen mod ITER.
MAST Upgrade Mega Amp Spherical Tokamak Upgrade. Sfærisk tokamak, som siden 2021, efter en opgradering af divertoren, især skal undersøge, hvordan det skal være mulig at lede de varme udstødte plasma væk til de robuste områder, som tåler en høj varmeflux.
STEP Spherical Tokamak for Energy Production. En del af storbrittaniens nationale fusionsprogram, som vil bygge et prototype på et fusionskraftværk i 2040.
Max Planck Institute for Plasma Physics (IPP) ASDEX Upgrade Axially Symmetric Divertor Experiment Upgrade.En vigtig maskine i det europæiske fusionsforskingsprogram, som bl.a. arbejder med at forudsige hvad vi kan forvente i ITER. 
Wendelstein 7-X Verdens største stellarator, og altså ikke en tokamak. I en stellarator drives ingen plasmastøm, i stedet skabes det snoede magnetfelt af særligt udformede magnetfeltspoler. 
Swiss Plasma Center (EPFL) TCV Variable Configuration Tokamak. Endnu en vigtig maskine i det europæiske fusionsforskningsprogram. Som navnet antyder er TCV bygget til at lave plasmaer, hvis tværsnitsform kan varies langt mere end på andre maskiner.
Hefei Institutes of Physical Science of the Chinese Academy of Sciences (CASHIPS) EAST  Experimental Advanced Superconducting Tokamak. Den første tokamak til at anvende superledende magnetfeltspoler, og som gang på gang sætter rekord i at indeslutte plasma i længere perioder.
The French Alternative Energies and Atomic Energy Commission's (CEA) Institut de Recherche sur la Fusion Magnétique (IRFM) WEST Tungsten Environment in Steady-state Tokamak. Er også en maskine som bruges i det europæiske fusionsforskningsprogram og skal især undersøge teknologien der skal bruges til ITERs wolfram divertor.
Korea Institute of Fusion Energy (KFE) KSTAR Korea Superconducting Tokamak Advanced Research. Bruger ligesom EAST superledende magneter til at skabe det stærke toroidale magnetfelt og kan ligeledes fastholde plasmaet i rekord lang tid.  
General Atomics DIII-D  Eksperimenterne på denne tokamak udforsker emner som indeslutning, transiente hændelser og varme- og partikeludstødning fra plasmaet. DIII-D bruges også som testleje til at undersøge innovative mekanismer til plasmaopvarmning, brændstofpåfyldning og strøminduktion.
Japan Atomic Energy Agency's (JAEA) Naka Fusion Institute JT-60SA En opgradering af det tidligere JT-60 Upgrade eksperiment, hvor SA står for super advanced, som forventes snart at have første plasma. Opgraderingen består bl.a. i installationen af superledende magnetfeltspoler og JT60-SA vil også på mange andre parametre minde om ITER, dog ikke i størrelse.
https://www.fusionsenergi.dk/Bibliotek/Eksterne-links
18 JANUAR 2022