Læringsressourcer

Nedenfor finder du en løbende opdateret oversigt over lærebøger, podcast og videoer som du kan bruge i din opgave eller undervisning om plasmafysik og fusionsenergi. Ressourcerne er frit tilgængelige eller kan forventes at findes på de fleste gymnasier.

 

Lærebøger

 Titel
Forfatter og forlag 
Bemærkninger
Fusionsplasmafysik V.O. Jensen, Risø National Laboratory (1989) En ældre, men meget relevant og grundig, lærebog om plasmafysik skrevet til gymnasieelever af tidligere leder for den danske fusionsforskningsgruppe. 
Plasmafysik og fusionsenergi – Fremtidens Energikilde H. Heiselberg og B.D. Heiselberg, Fysikforlaget (2015) Bogen blev udgivet i forbindelse med fusionsenergi som emne i Fysik i det 21. århundrede og er rettet mod elever på Fysik A. Hvis du er gymnasieelev kan du spørge din fysiklærer, om de har eksemplarer af bogen liggende eller vil bestille den fra fysiklærerforeningen, eller du kan låne den på biblioteket.
The Science of JET J. Wesson, JET Joint Undertaking (2006) Dokumentet beskriver alle de resultater, der er opnået på JET-tokamakken frem til år 2000 og giver et godt indblik i opbygningen af en tokamak.
Module 1: Fusion Basics S. Korteweg, FuseNet (2021) Lærebog om grundlæggende fusionsfysik. Lærebogen til det første af fem planlagte moduler om fusionsenergi udgivet af fusionundervisningsnetværket FuseNet. De resterende tre moduler forventes udgivet i løbet af 2022. 
Module 2: Road to fusion Arno Claassen, FuseNet (2022) Lærebog om fusionshistorie. Lærebogen til det andet af fem planlagte moduler om fusionsenergi udgivet af fusionundervisningsnetværket FuseNet. De resterende tre moduler forventes udgivet i løbet af 2022. 

De fleste øvrige lærebøger om fusionsenergi kræver et dybdegående kendskab til en række fysiske emner, heriblandt mekanik, termodynamik og elektromagnetisme. Hvis man er meget interesseret i fysik og elektromagnetisme, er en gode lærebøger The Feynman Lectures on physics af Richard P. Feynman og Introduction to Electrodynamics af D. J. Griffiths. Der skal advares om, at dette begge er lærebøger rettet mod universitetsstuderende, og de er derfor vanskelige at kaste sig over.

 

Lyd

Titel
Podcast
Bemærkninger
Fusionsenergi - En sol på jorden og fremtidens bæredygtige energikilde Lyden af Videnskab En podcast der tager dig med på en lydrejse ind i videnskabens verden. Hvert afsnit dykker ned i ét emne indenfor natur- eller sundhedsvidenskab. Denne episode foregår i gruppen for plasmafysik og fusionsenergi på DTU, hvor du bl.a. er med når vi laver et 100.000 grader varmt plasma i den danske tokamak NORTH.

 

Video

Titel
Producer
Bemærkninger
5 ting, du skal vide om fusionsenergi Videnskab.dk I videoen fortælles han om de fem vigtigste ting, du skal vide om fusionsenergi, som med sine 200 millioner grader meget vel kan være fremtidens 'hot topic'. Se videoen for blandt andet at høre, hvorfor fusionsenergi er sikrere end atomkraft, og hvornår vi (måske) kan forvente denne klimatiske mirakelkur.
Fusion Power Explained – Future or Failure Kurzgesagt – In a Nutshell Kort populærvidenskabelig video om princippet bag fusionsenergi og fremtidige anvendelsesmuligheder. 
The Easiest Thing Nature Does FuseNet Kom med rundt på de store fusionseksperimenter og hør om de mange facetter af fusionsforskning. I filmen interviewes forskere med meget forskellige roller imod målet om at realisere fusionsenergi. 
 ITER Talks  ITER  Video playliste med episoder om forskellig fusionsteknologi på ITER. 
https://www.fusionsenergi.dk/bibliotek/laereboeger
27 MARTS 2023